Allt det där andra

som vi lär ut finns här. Vi undervisar i ekonomisystem och till reskontra och löpande bokföring använder vi SPCS. Här har vi bra böcker, E500-2000-serien från Liber. Vi undervisar också i AutoCad.

SPCS-tipsOlika sidor du har användning för när du jobbar med SPCS.All webbens gratis mjukvaraWikipedia har sammanställt det mesta som är gratis (OpenSource). Huvudlärare - Daniel CronholmDaniel når du på 073-600 80 00 eller på daniel.cronholm@gmail.com

Övningar

Bokföring - grunderna

Lär dig hur det där med debet och kredit egentligen fungerar.

Vismas Webinarium

Vi använder Vismas eget material,S eftersom det alltid är färskast. De har också gjort några bra introduktionsfilmer. Här är del 1 och del 2.

Del 1
Del 2

Program

AVG Antivirus

AVG är ett gratis väl fungerande antivirusprogram. Ett sådant måste man ha (vårt tips! välj gratisversionen).

Picasa

Ett program som används till att sortera bilder och enklare bildredigering. Programmet är gratis.

Openoffice

Openoffice är en gratis variant av Officepaketet. Om du inte har Officepaketet behöver du detta..

Scribus

Om du inte vill bryta mot lagen eller betala 6000 för InDesign kan du prova Scribus istället. Scribus är ett DTP-program, du använder det alltså till att göra layouter.

Gimpshop

Om du inte vill bryta mot lagen eller betala 6000 för Photoshop kan du prova Gimpshop istället. Gimpshop är ett bildredigeringsprogram som fungerar nästan lika bra som orginalet Photoshop.

Dia

Med det här programmet gör du olika diagram och scheman. Programmet är gratis.

Webbaplikationer

En webbapp är ett program som du inte behöver ladda ner och installera. Bara att klicka på länken och börja jobba.

Pixlr.com

En enkel version av Photoshop.

Homestyler.com

Möblera rum och agera arkitekt i en mycket enkel version av AutoCad.

Aviary.com

Ljudredigering, bildredigering med mera. Gör allt detta via en webbsida.

Inspiration

Bildsköne Bengtsson

Det här bildspelet är gjort som marknadsföring för en teaterpjäs, tänkt att skickas via e-post till målgruppen (presentationen skapades i Powerpoint).

Oliver

Läs mer om olivers undergörande verkan. Varför inte mer om deras historia och ursprung (dokumentet har skapats i Word).

Tompas CD-skivor

En förteckning över CD-skivor. Jag gillar speciellt alla användarvänliga hyperlänkar (arbetsboken skapades i Excel).

De fyra stora kattdjuren

Se ett bildspel som handlar om lejon, geparder, tigrar och jaguarer (presentationen har skapats i Powerpoint).

Gamla övningar

 

Word 2007 - sex övningar

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt på skärmen. Övningarna riktar sig till dig som vill börja från början (glöm inte facit-filerna).
1. Använd Word 2007, facit
2. Skapa dokument
, facit
3. Formatering, facit
4. Objekt och bilder, facit
5. Anpassa programmet, facit
6. Förbereda utdata, facit

Word 2007 - tre övningar till

Här är något för dig som gjort de första sex övningarna och redan nått datakörkortsnivå. Nu befinner du dig i skarpt läge och går upp på nivå 2.
7. Repetition
8. Avtal
9. Formatmallar
10. Skriv en restaurangmeny

Word 2007 - för en regnig dag

Lite blandade övningar för dig som inte kan få nog. När du lär dig Word är det också bra om du tränar på programfönster av olika slag.

Excel 2007 - sju övningar

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt på skärmen . Övningarna riktar sig till den som vill börja från början och facitfiler kommer med.
1. Använd Excel 2007
2. Celler
3. Kalkylblad
4. Formler och funktioner
5. Formatering
6. Diagram
7. Utdata

Excel 2007 - extra övning

Lite extra övningar som saknar facit och där du tränar extra mycket på att skriva formler. Övningen är gjord av Pernilla Zirn.

Excel 2007 - för en regnig dag

Ibland tar övningarna bara slut helt enkelt, här finns det fler. Gör en egen budget. Träna på vanliga funktioner och finansiella funktioner, lär dig göra diagram och lär dig skapa makron. När du lär dig ett program i början är det bra om du tränar på olika programfönster. Det kan du göra i det här häftet som består av sju övningar vilka tar ungefär 10 minuter vardera. Gör dem en och en och kontrollera med facit. Övningen kompletteras med en Excel-fil som innehåller alla rätta svar - facit.

Excel databas 2007 - sex övningar

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt på skärmen. Övningarna har störst värde för dig som gjort färdigt Excel kalkylering och vill fortsätta med Excel databas.
1. Förstå databaser
2. Använd Excel 2007
3. Tabeller
4. Hämta information
5. Objekt
6. Utdata

Excel databas - för en regnig dag

Gör en praktisk övning och träna på olika databasfunktioner. För att kunna göra övningarna och svara på alla frågor behöver du den här filen - systemet.xlsx.

Powerpoint 2007 - sex övningar

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt från skärmen. Övningarna riktar sig till dig som vill börja från första början.
1. Använd Powerpoint 2007
2. Utveckla en presentation
3. Texthantering
4. Diagram och organisationsschema
5. Objekthantering
6. Utdata

Microsoft Word 2002 - elva övningar

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt på skärmen. Lär dig behärska grundläggande funktioner för att skapa, formatera och skriva ut dokument, mer avancerade funktioner inom ordbehandling som tabbar och tabeller. Du lär dig även att använda figurer och bilder, importera objekt och att använda rättstavning och synonymer.
Övning 1, facit. Övning 2, facit. Övning 3, facit. Övning 4, facit. Övning 5, facit. Övning 6, facit. Övning 7, facit. Övning 8, facit. Övning 9, facit. Övning 10, facit. Övning 11, facit.

Word 2002, olika programfönster

Träna på vanliga programfönster, de här övningarna innehåller facit om du vill göra de på egen hand. Men det ger ett bättre resultat om vi går igenom dessa tillsammans.

Word 2002, bildhantering

Infoga bilder och hantera dessa i Word.

Excel 2002 - nio övningar (inkl. facit)

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt på skärmen. Bli bätre på att behärska grundläggande funktioner som att skapa, formatera och avända kalkylblad. Lär dig utföra matematiska och logiska standardoperationer med grundläggande formler. Hantera mer avancerade handgrepp som att skapa och redigera diagram, absoluta referenser och vanliga funktioner.

Excel 2002, olika programfönster

Träna på vanliga programfönster, de här övningarna innehåller facit om du vill göra de på egen hand. Men det ger ett bättre resultat om vi går igenom dessa tillsammans.

Excel, extra övningar

När du har gjort ovanstående nio övningar kanske du vill träna mer. Gör en egen budget. Träna på vanliga funktioner och finansiella funktioner, lär dig göra diagram och lär dig skapa makron. Övningen kompletteras med en Excel-fil som innehåller alla rätta svar - facit.

Excel databas, tio övningar

Behärska grundläggande funktioner i ett databasprogram alternativt databasfunktioner i Excel. Lär dig förstå och använda begrepp som databas, tecken, fält, post, fil och register. Lär dig skapa en mindre databas och lär dig även hantera större databaser.

Powerpoint 2002 - åtta övningar

De här övningarna sparar du i din mapp och du jobbar direkt på skärmen. Lär dig utföra enklare uppgifter, som t ex att skapa, formatera och framställa presentationer för utskrift och visning på skärm. Träna på att utföra enklare handgrepp med grafik och diagram och olika bildspelseffekter.
Hur är programmet utformat, Övning 1.
Skriva text och ändra bildlayout, Övning 2.
Formatera text och ändra formgivningsmallar, Övning 3.
Att rita och infoga bilder, Övning 4.
Mer om formatering och layout och lite repetition, Övning 5. Hur ska du ska visa din presentation, Övning 6.
Lär dig göra använda dispositionsläget, Övning 7.
Lär dig använda händelseknappar, Övning 8.

Powerpoint 2002, olika programfönster

Träna på vanliga programfönster, de här övningarna innehåller facit om du vill göra de på egen hand. Men det ger ett bättre resultat om vi går igenom dessa tillsammans