En grund att stå på

Till grunderna räknar vi Allmän IT, Windows XP eller Vista och Internet & E-post. Om du är nybörjare rekommenderar jag att du gör övningarna i ordning.

WikipediaWebbens största uppslagsverk. Gratis att utnyttja.Paginas IT-ordlistaOrdlistan finns hos ett av Sveriges största bokförlag, Pagina.Jonasweb.nuPå Jonasweb.nu har jag hittat mycket bra övningar genom åren.

Övningar

Grunden

Träna på att använda musen och tangentbordet och lär dig lite om det första du ser när du startar datorn. I bilagan kan du läsa lite om hur en dator är uppbyggd, förstå de vanligaste begreppen och uttrycken inom IT. Du ska också vara medveten om vilken roll IT-systemen spelar i vardagssituationer och hur de påverkar hälsan. Det kan också vara bra att känna till de viktigaste rätts- och säkerhetsfrågorna kring datorer och IT. Om du vill klickar du här för att få tillgång till lite olika instuderingsfrågor.

Mappar

Lär dig lite om det som brukar vara svårast i början. Mappar. Samtidigt tränar du på de vanligare programmen och skapar filer som sparas i... just det! Mapparna.

Nätet

Skaffa en e-postadress, lär dig använda denna. Lär dig använda kalendern. Sök på nätet, ladda ner bilder och ladda ner övningsfiler till de program du vill lära dig.

Träna allmän IT i ett bildspel

Träna på grunderna i ett bildspel.

Windows Vista - för en regnig dag

Lär dig grundläggande funktioner för ett effektivt användande av datorn. Bland annat kanske du vill kunna arbeta med ikoner och fönster, enklare redigeringsverktyg och utskriftshjälpmedel. Under arbete.

Windows Vista - ett bildspel

Lär dig om skrivbordet i Vista. Lär dig hur ett fönster är uppbyggt och träna på utforskaren med mappar och filer.

Windows XP - mappar och filer

Lär dig hantera och organisera filer och mappar, lär dig använda externa enheter, tex ett USB-minne och använda datorns sökverktyg.

Windows XP - träna på skärmbilder

Träna på skärmbilder, de här övningarna innehåller facit om du vill göra de på egen hand. Men det ger ett bättre resultat om vi går igenom dessa tillsammans.

Internet

Få en förståelse för nätverksbegrepp och vilka tjänster som finns tillgängliga i nätverk. Lär dig utföra sökningar på Internet med ett webbläsningsprogram och tillgängliga sökverktyg.

E-post

Skicka och ta emot e-post med bifogade dokument/filer, vidarebefordra, kopiera, flytta och svara på e-post.